Vahva klaaniuskollisuus, paikalliset, auttoi mafiapomo Messina Denaroa pysymään piilossa

  • Mafian viimeinen kummisetä nautti epätavallisen vahvasta uskollisuudesta
  • Omertan hiljaisuuskoodi auttoi myös pomoa pysymään piilossa
  • “Viimeinen kummisetä” Messina Denaro asui lähellä äitiään

PALERMO, Italia, 25. tammikuuta (Reuters) – Kun Salvatore Catalano huomasi, että mafiapomo Matteo Messina Denaro oli asunut vain lyhyen kävelymatkan päässä talostaan ​​Länsi-Sisiliassa Campobello di Mazaran kaupungissa, hän tunsi olonsa sairaaksi.

Catalanon veli Agostino oli poliisi, joka kuoli mafian vastaisen tuomarin Paolo Borsellinon pommi-iskussa vuonna 1992, hyökkäyksessä, jonka syyttäjien mukaan Messina Denaro auttoi järjestämään.

“Sydämessäni ja sielussani on vihaa nyt, kun tiedän hänen olevan täällä, enkä tunnistanut häntä”, Catalano kertoi Reutersille.

Messina Denaro, 60, pidätettiin 16. tammikuuta 30 vuoden paon jälkeen. Poliisi uskoo, että hän vietti suuren osan viime vuodesta piiloutuen näkyville Campobello di Mazarassa, noin 11 000 asukkaan kaupungissa vain lyhyen ajomatkan päässä äitinsä kodista.

“Juhlimme pidätystä perheeni kanssa. Hän on vankilassa ja nyt tiukkojen pidätyssääntöjen alaisena”, Catalano sanoi.

Messina Denaro nähtiin viimeksi vuonna 1993, mikä vaikeutti Italian etsityimmän miehen tunnistamista. Viranomaisten mukaan hän ilmeisesti elää avointa elämää kaupungissa ja tekee ostoksia paikallisessa supermarketissa.

Syyttäjät sanovat, että heidän metsästystä vaikeutti se epätavallisen vahva uskollisuus, jonka hän sai Länsi-Sisiliassa sijaitsevan klaanin jäseniltä.

Reuters haastatteli kymmeniä asukkaita Campobellon ja hänen läheisen kotikaupunginsa Castelvetranon kaduilla sekä syyttäjiä ja poliiseja, jotka auttoivat hänen vangitsemisessa.

He paljastivat kamppailun tutkijoiden kohtaaman yrittäessään murtautua läpi mafian “omertan” eli hiljaisuuden koodin muurin, joka oli murtunut muualla Sisiliassa, mutta joka pysyi edelleen lujasti Messinan Denaron ympärillä, jota italialainen lehdistö kutsui “viimeiseksi kummisetäksi”. .

“Olen pidättänyt ainakin 200 häneen liittyvää henkilöä. Vain yksi heistä päätti tehdä yhteistyötä oikeuden kanssa”, sanoi Roberto Piscitello, syyttäjä, joka yritti vangita Messina Denaron vuosina 1996-2008.

“Lähisissä Palermon ja Agrigenton maakunnissa viisi kymmenestä pidätetystä on miehiä”, hän kertoi Reutersille kotoaan Marsalassa, Sisilian länsikärjessä.

Lopulta Messina Denaroa eivät pettäneet hänen taistelutoverinsa, vaan hänen epäonnistunut ruumiinsa.

VÄÄRÄ identiteetti

Poliisin mukaan Messina onnistui saamaan Denaron kiinni saatuaan sukulaisilta tietää, että hänellä oli syöpä.

He olivat pitkään epäillyt hänen asuvan kotimaassaan Sisiliassa, ja alueen syöpäpotilaiden perusteellinen tarkastus paljasti, että Andrea Bonafede-niminen mies oli leikkauksessa läntisessä Mazara del Vallon kaupungissa, kun hänen matkapuhelin oli aktiivinen. toinen osa saarta.

Tutkijat pitivät sitä “ensimmäisenä merkittävänä vahvistuksena”, että Messina Denaro saattoi piiloutua tuon väärän henkilöllisyyden alle, Reutersin näkemät oikeusasiakirjat osoittivat, koska se viittasi siihen, ettei leikattu mies ollut oikea Andrea Bonafede, jonka uskottiin olevan hänen kanssaan. puhelin.

He lähestyivät potilasta ja saivat tietää, että hänen oli määrä käydä rutiininomaisessa kemoterapiassa 16. tammikuuta Palermossa, saaren pääkaupungissa.

Poliisi piiritti klinikan ja ryntäsi vastaanottoonsa potilaan saapumisen jälkeen. Hän myönsi välittömästi todellisen henkilöllisyytensä, mutta näytti tuhoavan kaikki toiveet siitä, että hän vuodattaisi rikollisen elämänsä.

“Minulla on oma kunniasäännöstöni”, lainvalvontalähde lainasi häntä kertomassa tuomareille, kun he tapasivat hänet ensimmäisen kerran, viitaten Sisilian mafian sääntöön, joka on heikentynyt huomattavasti viimeisten 30 vuoden aikana, koska se ei puhu kenellekään ulkopuoliselle. organisaatio.

Hänen vaikenemisensa tarkoittaa, että tutkijoiden on yritettävä parhaansa mukaan selvittää, kuinka hän onnistui välttämään havaitsemisen vuosien varrella.

Heidän tutkimuksensa keskipisteenä oli aito Andrea Bonafede, koulutettu katsastaja, jolla ei ollut rikostaustaa.

Syyttäjät sanoivat, että Bonafede oli vahvistanut tunteneensa Messina Denaron heidän nuoresta asti ja myönsi, että hän oli ostanut gangsterit asunnon Campobello di Mazarassa. Hän itse on pidätettynä eikä ole kommentoinut tapausta julkisesti.

Poliisi tutkii myös hänen kuljettajaansa, oliivinviljelijää Giovanni Luppinoa, jolla ei myöskään ollut poliisitietoja. Hänellä oli mukanaan kytkin ja hän oli sammuttanut kaksi matkapuhelintaan, mikä tuomareiden mukaan oli yritys estää takaa-ajoa.

Hän on kiistänyt tietävänsä matkustajansa todellisen henkilöllisyyden.

Palermon pääsyyttäjä Maurizio de Lucia kertoi Reutersille, että Bonafeden kaltaiset miehet edustivat “ensimmäistä lenkkiä” pakolaisen matriisissa – niitä, jotka huolehtivat hänen perustarpeistaan.

Mutta hän uskoo, että hänen tukiverkostollaan oli syvät juuret.

“Hänen alue auttoi häntä monta vuotta. On perusteltua ajatella, että hän sai suojaa ammattilaisilta, yrittäjiltä”, hän sanoi.

Pomon väitetystä osallisuudesta jo tutkittujen joukossa on hänen lääkärinsä Alfonso Tumbarello. Hänen asianajajansa sanoi olevansa varma, että hänen asiakkaansa pystyy todistamaan syyttömyytensä.

YRITYSTEN YHTEYSTIEDOT

Tuomarit sanoivat löytäneensä todisteita, että Messina Denaro oli vieraillut Espanjassa, Kreikassa ja Itävallassa vuosien ajan. Hänen liiketoimintansa pääpaino jäi kuitenkin Sisilian länsiosaan, mikä tarkoittaa, että hän todennäköisesti vietti suurimman osan ajastaan ​​saarella.

Vuosien mittaan alueella on pidätetty kymmeniä alemman tason mafiayksiköitä – Messina Denaron sisäpiirin oheneminen, jonka tuomarit sanovat toistuvasti katkaisevan lupaavia vihjeitä, joiden he toivoivat johtavan jonain päivänä pomoon.

“(Mutta) emme voineet uhrata oikeutta. Emme voineet jättää gangsteria kaduille”, syyttäjä Paolo Guido, joka johti pitkää pomon metsästystä viime vuosina, kertoi Reutersille.

Syyttäjät sanoivat, että mafiopomolla oli monia taloudellisia etuja, jotka ulottuivat paljon perinteisten gangsterien ulkopuolelle, mikä auttoi häntä rakentamaan uskollisen toimihenkilöverkoston.

Vuonna 2013 tehty salainen vankilanallenne paljasti, että entinen pomopomo Salvatore “Beast” Riina oli valittanut, että hänen entinen suojelijansa investoi uusiutuvan energian projekteihin sen sijaan, että keskittyisi mafiaan.

“Sisilialaisessa kontekstissa ne, joiden uskotaan luovan työpaikkoja ja mahdollisuuden tehdä liiketoimintaa, saavat konsensuksen ja suojelun”, sanoi eversti Antonello Parasiliti Molica, joka johtaa Carabinierien rikollisuudentorjuntayksikköä Palermossa.

Kirjoittaja Angelo Amante; Leikkaus Crispian Balmer ja Ross Colvin

Standardimme: Thomson Reutersin luottamuspolitiikka.

Leave a Comment